Internetbereikbaarheid van de FRITZ!Box controleren

Om de FRITZ!Box vanuit het internet toegankelijk te maken, moet de FRITZ!Box een IPv6 of IPv4-adres hebben die op het internet bereikbaar is. Bovendien moet het apparaat dat de FRITZ!Box gaat benaderen dit IP-adres kunnen bereiken.

Of de FRITZ!Box een IPv6- of IPv4-adres heeft dat op het internet te bereiken is, is afhankelijk van de internetaansluiting van de FRITZ!Box. Of het apparaat dat de FRITZ!Box gaat benaderen het IP-adres van de FRITZ!Box kan bereiken, is weer afhankelijk van de internetaansluiting waarmee het apparaat is verbonden.

Afhankelijk van beide types internetaansluiting is de FRITZ!Box óf alleen bereikbaar via IPv6, óf bereikbaar via IPv6 en IPv4, óf alleen bereikbaar via IPv4, óf zelfs helemaal niet bereikbaar.

InternetaansluitingVia IPv6 bereikbaar op het internet?Via IPv4 bereikbaar op het internet?
IPv4 (zonder IPv6)  -  ✓
IPv6 (zonder IPv4)  ✓ -
IPv6 (IPv4 per Carrier-grade NAT -
Dual Stack (IPv6 + IPv4)   ✓  ✓
DS-Litetunnel (IPv6, IPv4 zonder openbaar IPv4-adres)  ✓  -
DS-Litetunnel met PCP (Port Control Protocol) Alleen via bepaalde poorten die zijn voorgeschreven door de internetprovider
Mobiel netwerk Mobiele providers blokkeren doorgaans inkomende verbindingen Mobiele providers blokkeren doorgaans inkomende verbindingen

1 IP-adressen van de FRITZ!Box controleren

Of de FRITZ!Box een IPv6- of IPv4-adres heeft dat op het internet te bereiken is, hangt af van welke IP-adressen de internetprovider toewijst aan de FRITZ!Box als de internetverbinding tot stand wordt gebracht:

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Internet".
  2. Klik in het menu "Internet" op "Online Monitor".
  3. Controleer welke adressen er staan op de regels "Internet, IPv4" en "Internet, IPv6".
  4. Als er een IPv6-adres staat, is de FRITZ!Box op het internet bereikbaar via IPv6.
  5. Als er geen IPv4-adres of een IPv4-adres uit een van de volgende bereiken staat, is de FRITZ!Box op het internet niet bereikbaar via IPv4.
    • 10.0.0.0 - 10.255.255.255
    • 100.64.0.0 - 100.127.255.255 (Carrier-Grade NAT)
    • 172.16.0.0 - 172.31.255.255
    • 192.0.0.0 - 192.0.0.7 (DS-Litetunnel, Dual-Stack Lite)
    • 192.168.0.0 - 192.168.255.255
    • Als er een IPv4-adres uit een ander bereiken staat, heeft de FRITZ!Box een openbaar IPv4-adres en is op het internet bereikbaar via IPv4.

Belangrijk:Als er onder "Other connections > Port sharing" de melding "Your internet provider makes the following ports available: [...]" staat, is de FRITZ!Box via IPv4 alleen bereikbaar via deze poorten.

2 Internetverbinding van het apparaat controleren

Of een apparaat een op het internet bereikbaar IPv6- of IPv4-adres van de FRITZ!Box zelf ook kan bereiken, is afhankelijk van de internetverbinding van het apparaat:

1. Open op het apparaat test-ipv6.com oder ipv6-test.com.
  2. Als er een IPv6-connectiviteit wordt vastgesteld en de FRITZ!Box een IPv6-adres heeft, kan het apparaat op het internet de FRITZ!Box bereiken via IPv6.
  3. Als er een IPv4-connectiviteit wordt vastgesteld en de FRITZ!Box een openbaar IPv4-adres heeft of wordt gebruikt op een DS-Litetunnel met PCP, kan het apparaat op het internet de FRITZ!Box bereiken via IPv4.

Opmerking:Als het apparaat de FRITZ!Box via zowel IPv6 als IPv4 kan bereiken, gebruikt het apparaat doorgaans automatisch het IP-protocol dat op dat moment het snelst is.