Scenario voor smarthomeapparaten aanmaken

In een scenario kun je meerdere acties en instellingen van je smarthomeapparaten samenvoegen, die je hebt opgeslagen als templates. Ook verschillende apparaattypes, zoals bijvoorbeeld FRITZ!DECT-radiatorthermostaten, slimme stopcontacten en ledlampen kunnen samen worden geschakeld in een scenario. Je kunt vooraf gedefinieerde scenario's gebruiken of persoonlijke scenario's aanmaken en hiermee heel gemakkelijk je smarthomeapparaten aansturen.

Opmerking:De configuratieprocedure en informatie over functies in deze handleiding hebben betrekking op het meest recente FRITZ!OS van de FRITZ!Box.

1 Template aanmaken

Maak eerst de templates aan met daarin de gewenste instellingen voor je smarthomeapparaten, die je wilt samenvoegen tot een scenario.

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Smarthome".
  2. Klik in het menu "Smarthome" op "Automatisering".
  3. Klik op "Scenario of template aanmaken".
  4. Klik op "Template" en op "Volgende".
  5. Selecteer de apparaatgroep die je wilt schakelen of klik op "Comfortfuncties gebruiken". Als comfortfunctie kun je bijvoorbeeld de Wi-Fi-gasttoegang schakelen of een telefoonoproep starten.

Opmerking:In een template kunnen alleen apparaten van hetzelfde type, dat wil zeggen stopcontact/ledlamp of radiatorthermostaten, samen worden geschakeld.
    Als een apparaat al is toegewezen aan een groep, kun je alleen de hele groep toewijzen aan de template en niet het afzonderlijke apparaat.

6. Selecteer de gewenste instellingen of configureer de gewenste schakeling.
  7. Geef de template een naam en sla de template vervolgens op.

2 Scenario aanmaken

Er zijn verschillende scenario's die je kunt gebruiken. In een individueel scenario gebruik je templates die je zelf hebt aangemaakt en in een vooraf gedefinieerd scenario templates die automatisch zijn aangemaakt:

Persoonlijk scenario aanmaken

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Smarthome".
  2. Klik in het menu "Smarthome" op "Automatisering".
  3. Klik op "Scenario of template aanmaken".
  4. Schakel "Vooraf gedefinieerd of individueel scenario" in en klik op "Volgende".
  5. Schakel "Eigen scenario" in en klik op "Volgende".
  6. Geef het scenario een naam en klik op "Volgende".
  7. Selecteer de templates die je wilt samenvoegen tot een scenario en klik op "Voltooid". Het scenario wordt nu aangemaakt.

Vooraf gedefinieerd scenario aanpassen

Er zijn twee vooraf gedefinieerde scenario's, "Thuiskomen" en "Het huis verlaten", die bestaan uit automatisch aangemaakte templates en die je meteen kunt gebruiken. In deze vooraf gedefinieerde scenario's worden alle bij de FRITZ!Box aangemelde ledlampen en stopcontacten, het Wi-Fi-netwerk en het Wi-Fi-netwerk voor gasten, het antwoordapparaat van de FRITZ!Box in- of uitgeschakeld en de radiatorthermostaten op de comfort- of verlagingstempratuur gezet.

Als je een vooraf gedefinieerd scenario wilt aanpassen, ga dan als volgt te werk:

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Smarthome".
  2. Klik in het menu "Smarthome" op "Automatisering".
  3. Klik bij het scenario "Het huis verlaten" of "Thuiskomen" op (Bewerken).
  4. Schakel alle acties in die in het scenario moeten worden opgenomen. Schakel de acties uit die niet in het scenario moeten worden opgenomen.
  5. Klik op "Toepassen" om de instellingen op te slaan.

3 Scenario toepassen

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Smarthome".
  2. Klik in het menu "Smarthome" op "Bediening".
  3. Klik bij het beoogde scenario op "Toepassen".

Opmerking:Je kunt het scenario ook handmatig inschakelen met een FRITZ!DECT-schakelaar, FRITZ!Fon (menu "Thuisnetwerk > Smarthome") of in het thuisnetwerk en vanuit het internet met FRITZ!App Smart Home. Via FRITZ!DECT 350 kunnen scenario's worden gestart door het raam of de deur te openen of dicht te doen.
Met routines kun je scenario's automatisch schakelen.