FRITZ!DECT 350 gebruiken

FRITZ!DECT 350 is een magnetische deur-raamsensor die in het thuisnetwerk van de FRITZ!Box kan worden gebruikt. Door het kleine formaat kun je de sensor bij veel ramen met eurosponning verborgen tussen het raamkozijn en de raamvleugel aanbrengen. Als het raam of de deur wordt geopend of dicht wordt gedaan of wordt gekiept, herkent de deur-raamsensor dit meteen en geeft ter controle en voor meer veiligheid in FRITZ!App Smart Home, op de FRITZ!Fon en in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box de status aan, bijvoorbeeld geopende of gesloten ramen.

De deur-raamsensor kan slimme stopcontacten en ledlampen, bijvoorbeeld FRITZ!DECT 200 en FRITZ!DECT 500, in- en uitschakelen en de radiatorthermostaat FRITZ!DECT 302, regelen. Daarnaast schakelt FRITZ!DECT 350 ook compatibele Zigbee-apparaten van andere fabrikanten in of uit. Ook kunnen scenario's en templates worden geactiveerd en routines worden gestart. Zo kunnen bijvoorbeeld scenario's zoals "als deur open is, dan licht aan" heel eenvoudig worden omgezet.

Voorwaarden/beperkingen

• FRITZ!DECT 350 kan worden gebruikt met een FRITZ!Box met een DECT-basisstation en met FRITZ!OS 7.50 of nieuwer als thuisnetwerkcentrale.
  • FRITZ!DECT 350 kan in het kozijn van ramen met eurosponning worden gemonteerd.
  • Bij aluminium- en ijzerhoudende ramen kan FRITZ!DECT 350 vanwege de magnetische eigenschappen alleen op en niet in het kozijn worden gemonteerd.

1 FRITZ!DECT 350 aanmelden

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Smarthome".
  2. Klik in het menu "Smarthome" op "Apparaten en groepen".
  3. Klik op "Apparaat aanmelden".
  4. Binnen 2 minuten: plaats de batterijen in de FRITZ!DECT 350. De led van de deur-raamsensor knippert en geeft hiermee de aanmeldmodus aan.
  5. Zodra de led van de sensor gedurende 10 seconden blijft branden, is de sensor aangemeld. Vervolgens wordt de deur-raamsensor in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box weergegeven onder "Apparaten en groepen" en kan hier worden geconfigureerd.

2 FRITZ!DECT 350 monteren

Je kunt de FRITZ!DECT 350 in het raamkozijn of op het raam-/deurkozijn monteren. Controleer op welke plek je FRITZ!DECT 350 het beste kunt monteren.

LET OP!Monteer FRITZ!DECT 350 niet op de borstwering, omdat zich daar vocht kan ophopen dat de sensor kan beschadigen.

Gebruik de gele plakstrippen voor een testmontage en de witte plakstrippen voor de definitieve montage.

Juiste plaatsing van de sensor en magneet

De positiemarkeringen op de sensor en magneet moeten op bepaalde afstanden van elkaar worden geplaatst:

• De afstand tussen de positiemarkeringen mag maximaal 40 mm zijn, zodat herkend wordt dat het raam of de deur dicht is.
  • De afstand tussen de positiemarkeringen moet ten minste 90 mm zijn, zodat herkend wordt dat het raam of de deur open is.

FRITZ!DECT 350 aan het raamkozijn monteren

Montage in het kozijn: sensor aanbrengen, afstand meten, magneet aanbrengen
  1. Open het raam helemaal en plak de sensor met de positiemarkering naar boven op het raamkozijn, boven de raamkruk.
  2. Geef de positie van de sensor aan op de raamvleugel en markeer 2 tot 3 millimeter erboven de plek waar de magneet moet komen.
  3. Plak de magneet op de markering in de sponning van de raamvleugel. FRITZ!DECT 350 is gemonteerd en kan worden ingesteld.

FRITZ!DECT 350 aan het raam-/deurkozijn monteren

Montage aan kozijn: sensor aanbrengen, positie aangeven, magneet aanbrengen
  1. Sluit het raam of de deur en plak de sensor met de positiemarkering naar boven op het kozijn, boven de raam-/deurkruk.
  2. Geef de positie van de sensor aan op de raam-/deurvleugel.
  3. Bevestig de magneet met de rand van de behuizing tegen de markering. FRITZ!DECT 350 is gemonteerd en kan worden ingesteld.

3 FRITZ!DECT 350 configureren

Je kunt FRITZ!DECT 350 configureren om radiatorthermostaten, bijvoorbeeld FRITZ!DECT 302, te regelen en om slimme stopcontacten, bijvoorbeeld FRITZ!DECT 200, en ledlampen, bijvoorbeeld FRITZ!DECT 500, te schakelen. FRITZ!DECT 350 kan ook scenario's en templates activeren of als trigger voor routines worden geconfigureerd.

Voor stopcontact en ledlamp configureren

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Smarthome".
  2. Klik in het menu "Smarthome" op "Apparaten en groepen".
  3. Klik bij de deur-raamsensor in kwestie op de knop  (Bewerken).
  4. Selecteer bij "Actie selecteren" de optie "Smarthomeapparaten schakelen"
  5. Configureer de gewenste instellingen.
  6. Klik op "Toepassen" om de instellingen op te slaan.

Voor radiatorthermostaat configureren

Je kunt FRITZ!DECT 350 als een externe sensor gebruiken voor je radiatorthermostaat FRITZ!DECT 302. De radiatorthermostaat onderbreekt dan het verwarmen zolang het raam open is.

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Smarthome".
  2. Klik in het menu "Smarthome" op "Apparaten en groepen".
  3. Klik bij de radiatorthermostaat die je via de deur-raamsensor wilt regelen op de knop (Bewerken).
  4. Selecteer bij "Externe raamsensoren" de FRITZ!DECT 350.
  5. Klik op "Toepassen" om de instellingen op te slaan.

Voor scenario en template configureren

Met FRITZ!DECT 350 kun je templates en scenario’s toepassen:

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Smarthome".
  2. Klik in het menu "Smarthome" op "Apparaten en groepen".
  3. Klik bij de deur-raamsensor op de knop  (Bewerken).
  4. Selecteer bij "Actie selecteren" de optie "Smarthometemplates en -scenario’s toepassen".
  5. Configureer de gewenste instellingen.
  6. Klik op "Toepassen" om de instellingen op te slaan.

Voor routine instellen

1. Maak een routine aan en selecteer bij het configureren FRITZ!DECT 350 als trigger voor de routine.