VPN met FRITZ!

Je wilt een VPN-verbindingen met de FRITZ!Box tot stand brengen? ✓ Hier vind je instructies voor alle besturingssystemen.

Een virtueel privaat netwerk (kort: VPN) maakt het mogelijk om vanuit het internet afluisterveilig versleutelde verbindingen tot stand te brengen met je FRITZ!Box en alle apparaten in je thuisnetwerk.

Je kunt VPN-verbindingen met de FRITZ!Box op elke smartphone, tablet en computer tot stand brengen of ook twee FRITZ!Boxen op verschillende locaties met elkaar verbinden. De FRITZ!Box ondersteunt hiervoor twee verschillende VPN-oplossingen:

• Het geëtableerde IPSec wordt rechtstreeks ondersteund door veel besturingssystemen en maakt ook VPN-verbindingen mogelijk tussen de FRITZ!Box en een bedrijfs-VPN.
  • Het moderne WireGuard maakt het mogelijk om heel gemakkelijk en snel een VPN-verbinding te configureren. Op smartphones en tablets hoeft bijvoorbeeld alleen maar een QR-code te worden gescand.

1 IPSec-VPN configureren

VPN met de MyFRITZ!App

In Android kun je IPSec-verbindingen heel gemakkelijk tot stand brengen met MyFRITZ!App. Installeer MyFRITZ!App voor Android op je smartphone of tablet, meld je aan bij je FRITZ!Box en configureer in de instellingen van de app de VPN-verbinding in slechts één klik.

Vervolgens kun je als je niet thuis bent, in de MyFRITZ!App onder "Home Network" altijd een VPN-verbinding met je FRITZ!Box tot stand brengen. Zodra de verbinding tot stand is gebracht, kun je in de MyFRITZ!App via een rechtstreekse link je FRITZ!Box en andere apparaten met een eigen webinterface benaderen, bijvoorbeeld een NAS-systeem.

Afzonderlijke apparaten per VPN met FRITZ!Box verbinden

In Android, iOS, macOS en Linux kun je IPSec-verbindingen met je FRITZ!Box zonder extra software tot stand brengen met de oplossing die is geïntegreerd in het besturingssysteem. Voer de maatregelen uit van de betreffende handleiding:

In Windows kan de IPSec-verbinding echter niet worden geconfigureerd met de geïntegreerde hulpmiddelen. Daarom raden wij aan voor Windows WireGuard te gebruiken. Op computers met Windows 10/8/7 kunt u ook het programma FRITZ!VPN gebruiken:

Twee FRITZ!Box-thuisnetwerken per VPN verbinden

Naast toegang vanaf afzonderlijke apparaten kun je ook twee verschillende FRITZ!Box-thuisnetwerken op verschillende locaties per IPSec met elkaar koppelen, zodat de apparaten in elk thuisnetwerk toegang hebben tot alle apparaten in het andere thuisnetwerk:

FRITZ!Box met bedrijfs-VPN verbinden

Afhankelijk van de VPN-oplossing die je bedrijf gebruikt, is het eventueel mogelijk om ook IPSec-verbindingen tot stand te brengen met een VPN-server in je bedrijf. Hoewel jij via een dergelijke oplossing toegang hebt tot apparaten in het bedrijfsnetwerk, zijn de apparaten in jouw thuisnetwerk niet toegankelijk vanuit het bedrijfsnetwerk:

2 WireGuard-VPN configureren

Afzonderlijke apparaten per VPN met FRITZ!Box verbinden

Op je smartphone, tablet en computer kun je met de WireGuard-app snel en gemakkelijk VPN-verbindingen tot stand brengen met je FRITZ!Box. Voer de maatregelen uit van de betreffende handleiding:

FRITZ!Box-thuisnetwerk via VPN met een ander netwerk verbinden

Met WireGuard kun je je FRITZ!Box ook met een andere andere FRITZ!Box of met een WireGuard-compatibele router van een andere fabrikant verbinden (LAN-LAN-koppeling) en zo toegang verkrijgen tot alle apparaten op elke locatie: