FRITZ!App Fon configureren

Met FRITZ!App Fon kun je thuis met je smartphone gemakkelijk via de FRITZ!Box bellen – de smartphone doet daarbij dienst als IP-telefoon. Je kunt FRITZ!App Fon ook gebruiken met meerdere FRITZ!Boxen en zo via verschillende FRITZ!Boxen bellen. Hiervoor moet je FRITZ!App Fon eenmalig in elke FRITZ!Box configureren, zoals hier wordt uitgelegd. Na het configureren kun je FRITZ!App Fon in het hele thuisnetwerk gebruiken. Bovendien kun je via een VPN-verbinding bellen en zo niet alleen thuis, maar ook onderweg via de FRITZ!Box bellen.

Voorwaarden/beperkingen

• Op de smartphone of tablet is iOS 14.0 of nieuwer of Android 9.0 of nieuwer geïnstalleerd.

Opmerking:Bij oudere Android-versies kan een oude versie van FRITZ!App Fon worden geïnstalleerd. Deze versie updaten wij echter niet meer wij bieden er ook geen support meer voor aan.

• FRITZ!App Fon kan niet worden aangemeld en niet worden gebruikt via de Wi-Fi-toegang voor gasten.
  • Je kunt maximaal tien IP-telefoons (inclusief FRITZ!App Fon) aanmelden.
  • Inkomende oproepen kunnen met iOS niet via een VPN-verbinding worden gesignaleerd.
  • Diverse FRITZ!Box-functies kunnen niet worden gebruikt met FRITZ!App Fon. Dit geldt onder andere voor functies als doorverbinden, oproep weigeren indien in gesprek (busy on busy), terugbellen indien in gesprek / geen gehoor, niet storen bij individuele nummers en het aansturen van FRITZ!Box-functies zoals het in- en uitschakelen van het Wi-Fi-netwerk, het laden van de fabrieksinstellingen en het instellen van doorschakelingen.

Opmerking:De configuratieprocedure en informatie over functies in deze handleiding hebben betrekking op het meest recente FRITZ!OS van de FRITZ!Box.

1 Voorbereidingen

Wi-Fi-verbinding met de FRITZ!Box configureren

Tijdens de configuratie van de app moet de smartphone of tablet verbonden zijn met het Wi-Fi-netwerk van de FRITZ!Box (geen toegang voor gasten):

FRITZ!Box toegankelijk voor toepassingen maken

In de fabrieksinstellingen is de FRITZ!Box toegankelijk voor toepassingen. Als je deze instelling hebt gewijzigd in de FRITZ!Box, verleen de toepassingen dan opnieuw toegang tot de FRITZ!Box:

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Thuisnetwerk".
  2. Klik in het menu "Thuisnetwerk" op "Netwerk".
  3. Klik op het tabblad "Netwerkinstellingen".
  4. Klik bij "LAN-instellingen" op "meer instellingen" om alle instellingen weer te geven.
  5. Schakel bij "Toegang tot het thuisnetwerk" ("Thuisnetwerkvrijgaven") de optie "Toegang voor toepassingen toestaan" in.
  6. Klik op "Toepassen" om de instellingen op te slaan.

VPN-verbinding verbreken

Op de smartphone of tablet mag bij de configuratie van de app geen VPN-verbinding actief zijn (bijvoorbeeld Google One VPN, NordVPN) en ook geen vergelijkbare anonimiseringsdienst voor het internet (bijvoorbeeld "Privédoorgifte in iCloud" van Apple):

1. Verbreek op het mobiele apparaat alle VPN-verbindingen.

2 FRITZ!App Fon installeren

1. Download en installeer FRITZ!App Fon via de Google Play Store of via de Apple App Store en installeer de app op je smartphone.
  2. Start FRITZ!App Fon.
  3. Voer het FRITZ!Box-wachtwoord in. Als je naar een gebruikersnaam en wachtwoord wordt gevraagd, voer dan de toegangsgegevens in van een FRITZ!Box-gebruiker die toestemming heeft om FRITZ!App Fon te gebruiken.

Opmerking:Je kunt de toegangsgegevens en toegangsrechten van de gebruikers wijzigen in de gebruikersinterface onder "Systeem > FRITZ!Box-gebruikers".

4. Bevestig het uitvoeren ook bij de FRITZ!Box, als je hiernaar wordt gevraagd.

FRITZ!App Fon wordt automatisch als IP-telefoon geconfigureerd op de poort "LAN/WLAN" in de FRITZ!Box.

3 Telefoonnummers toewijzen

Wijs de telefoonnummers voor FRITZ!App Fon niet toe in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box, maar in de app zelf:

1. Start FRITZ!App Fon.
  2. Tik rechtsboven op het menu met de drie puntjes en vervolgens op "Instellingen".
  3. Als je FRITZ!App Fon voor iOS gebruikt, tik dan op de optie "Eigen telefoonnummers".
  4. Als je FRITZ!App Fon met Android gebruikt en de app met meerdere FRITZ!Boxen gebruikt, tik dan eerst op het tandwieltje naast de FRITZ!Box in kwestie.
  5. Selecteer onder "Uitgaande oproepen" het telefoonnummer dat FRITZ!App Fon moet gebruiken om te bellen.
  6. Bepaal onder "Inkomende oproepen" op welke telefoonnummers FRITZ!App Fon moet reageren bij inkomende oproepen.

4 Oproepen naar het buitenland en speciale telefoonnummers mogelijk maken.

Met IP-telefoons (bijvoorbeeld FRITZ!App Fon) en telefoons die zijn verbonden met een Mesh Repeater, zijn alleen oproepen naar binnenlandse telefoonnummers en alarmnummers mogelijk. Deze beveiligingsfunctie kun je uitschakelen:

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Telefonie".
  2. Klik in het menu "Telefonie" op "Eigen telefoonnummers".
  3. Klik op het tabblad "Instellingen voor de aansluiting" ("Aansluitingsinstellingen").
  4. Klik bij "Beveiliging" ("Veiligheid") op de knop "Selectie wijzigen".
  5. Schakel de optie uit bij alle IP-telefoons die buitenlandse telefoonnummers en informatie-/servicenummers mogen kiezen.
  6. Klik op "OK" om de instellingen op te slaan en bevestig het uitvoeren ook bij de FRITZ!Box, als je daarom wordt verzocht.

5 FRITZ!App Fon voor VPN configureren

Als je een VPN-verbinding in Android of iOS configureert, kun je FRITZ!App Fon in Android zonder verdere instellingen gebruiken om te kunnen bellen via de VPN-verbinding. In iOS is de volgende instelling vereist, zodat uitgaande oproepen mogelijk zijn:

1. Start FRITZ!App Fon.
  2. Tik op "Meer" en vervolgens op "Instellingen".
  3. Tik op "FRITZ!Box selecteren".
  4. Tik op "IP-adres handmatig invoeren".
  5. Voer niet fritz.box in, maar het lokale IP-adres van de FRITZ!Box ( in de fabrieksinstellingen 192.168.178.1).

6 Telefoonboek selecteren

Met FRITZ!App Fon heb je toegang tot alle contacten die zijn opgeslagen in je telefoon en tot alle telefoonboeken van de FRITZ!Box, ongeacht of je de telefoonboeken gebruikt die in de FRITZ!Box zijn opgeslagen danwel of je een telefoonboek van een onlineprovider gebruikt:

Toegang tot contactpersonen in iOS toestaan

Om ervoor te zorgen dat FRITZ!App Fon in iOS toegang heeft tot de locale contactpersonen van je iOS-apparaat, moet je FRITZ!App Fon toegang verlenen tot je contactpersonen:

1. Open de iOS-instellingen.
  2. Tik op "Privacy en beveiliging" en vervolgens op "Contacten".
  3. Schakel voor FRITZ!App Fon toegang tot je contactpersonen in.

Van telefoonboek wisselen

1. Start FRITZ!App Fon.
  2. Tik op "Telefoonboek".
  3. Tik in Android op het menu met de drie puntjes en vervolgens op "Weergave telefoonboek aanpassen" of in iOS op het telefoonboekpictogram (rechtsboven).
  4. Selecteer het telefoonboek dat je wilt gebruiken met FRITZ!App Fon. "Contacten smartphone" of "Contacten iPhone" zijn de contactpersonen die zijn opgeslagen in je telefoon. Voor de telefoonboeken van de FRITZ!Box worden de namen weergegeven die je hebt ingevoerd in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box.

Wanneer je nu FRITZ!App FON start, maakt de app automatisch verbinding met de FRITZ!Box en blijft actief op de achtergrond. Zo kun je gemakkelijk en snel snel bellen via de FRITZ!Box. Als je ook andere telefonie-apps (bijvoorbeeld Joyn) op je smartphone gebruikt, moet je altijd eerst FRITZ!App Fon starten voordat je de andere telefonie-apps start, omdat anders de automatische registratie bij de FRITZ!Box kan mislukken.