IPSec-VPN met de FRITZ!Box in Windows configureren

Met IPSec en het programma FRITZ!VPN kun je op je Windows-computer VPN-verbindingen met de FRITZ!Box tot stand brengen. Zo heb je met je computer ook onderweg via een veilig versleutelde verbinding toegang tot je FRITZ!Box en alle apparaten in je thuisnetwerk.

Een overzicht van alle andere VPN-verbindingsopties vind je in onze handleiding VPN met FRITZ!.

Voorwaarden/beperkingen

• Op de computer is Windows 10 (64-bits) of Windows 8.1 / 8 / 7 (64-/32-bits) geïnstalleerd (voor Windows 10 is op dit moment alleen een Duitse versie van FRITZ!VPN beschikbaar). Op computers met Windows 11 raden wij aan WireGuard te gebruiken.
  • De FRITZ!Box moet een openbaar IPv4-adres krijgen van de internetprovider. Als de FRITZ!Box geen openbaar IPv4-adres krijgt, raden wij aan WireGuard te gebruiken, waarmee ook VPN-verbindingen via IPv6 mogelijk zijn.

Opmerking:De configuratieprocedure en informatie over functies in deze handleiding hebben betrekking op het meest recente FRITZ!OS van de FRITZ!Box.

1 Voorbereidingen

FRITZ!VPN downloaden en installeren

1. Download en installeer het programma FRITZ!VPN van de VPN-pagina van AVM op je computer.

Opmerking:Er zijn verschillende versies van FRITZ!VPN beschikbaar voor Windows 10 (64-bits) en Windows 8.1 / 8 / 7 (64-/32-bits). De versie van FRITZ!VPN voor Windows 10 (64-bits) is op dit moment alleen beschikbaar in het Duits en te downloaden op avm.de/vpn.

Programma "Configure FRITZ!Box VPN Connection" downloaden en installeren

Met het programma Configure FRITZ!Box VPN Connection kun je gemakkelijk en snel een VPN-verbinding configureren. Het programma geneert automatisch alle beveiligingsinstellingen en slaat die op in configuratiebestanden, zodat de instellingen vervolgens alleen nog maar geïmporteerd hoeven te worden in de VPN-eindpunten.

1. Download en installeer het programma Configure FRITZ!Box VPN Connection van de VPN-pagina van AVM op je computer.

Opmerking:Het programma Configure FRITZ!Box VPN Connection is beschikbaar voor Windows 10 / 8 / 7 (64-/32-bits).

MyFRITZ! configureren

Registreer de FRITZ!Box bij MyFRITZ!Net, zodat de FRITZ!Box op elk moment vanuit het internet bereikbaar is met een vast MyFRITZ!-adres:

IP-netwerk van de FRITZ!Box aanpassen

Beide zijden van een VPN-verbinding moeten IP-adressen uit verschillende IP-netwerken gebruiken. Zodra de computer een verbinding tot stand heeft gebracht met een router (bijvoorbeeld een andere FRITZ!Box) die hetzelfde IP-netwerk als je FRITZ!Box gebruikt, is het niet meer mogelijk te communiceren via VPN.

Opmerking:In de fabrieksinstellingen gebruiken alle FRITZ!Boxen het IP-netwerk 192.168.178.0.

Configureer in je FRITZ!Box een IP-adres dat anders is dan het IP-adres van de router waarmee je de FRITZ!Box wilt verbinden, bijvoorbeeld 192.168.10.1 (subnetmasker 255.255.255.0).

IP-netwerk van de FRITZ!Box wijzigen
  1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Thuisnetwerk".
  2. Klik in het menu "Thuisnetwerk" op "Netwerk".
  3. Klik op het tabblad "Netwerkinstellingen".
  4. Klik bij "LAN-instellingen" op "meer instellingen" om alle instellingen weer te geven.
  5. Klik op de knop "IPv4-instellingen".
  6. Voer het beoogde IP-adres en het subnetmasker in.
  7. Klik op "Toepassen" om de instellingen op te slaan en bevestig het uitvoeren ook bij de FRITZ!Box, als je daarom wordt verzocht.

2 VPN-instellingen aanmaken

1. Start op de computer het programma Configure FRITZ!Box VPN Connection en klik op "New".
  2. Selecteer de optie "Configure VPN connection for one user" en klik op "Volgende".
  3. Selecteer de optie "Computer with FRITZ!VPN" en klik op "Volgende".
  4. Voer het e-mailadres in van de gebruiker die de VPN-verbinding met de FRITZ!Box tot stand moet brengen en klik op "Volgende".
  5. Voer in het invoerveld "Naam" het MyFRITZ!-adres van de FRITZ!Box (pi80ewgfi72d2os42.myfritz.net) in en klik op "Volgende".
  6. Als je de IP-instellingen van de FRITZ!Box niet hebt gewijzigd (IP-adres 192.168.178.1, subnetmasker 255.255.255.0), schakel je de optie "Apply factory settings of the FRITZ!Box for the IP network" in.
    • Als je de IP-instellingen van de FRITZ!Box hebt gewijzigd, wijs je de computer een IP-adres toe uit het netwerk van de FRITZ!Box:
      1. Schakel de optie "Use a different IP network" in.
      2. Voer het IP-netwerk (xxx.xxx.xxx.0 en het subnetmasker van de FRITZ!Box in. Voer niet het IP-adres (xxx.xxx.xxx.1) van de FRITZ!Box in!

Voorbeeld:
        Als de FRITZ!Box het IP-adres 192.168.10.1 gebruikt, voer je 192.168.10.0 in als IP-netwerk en selecteer je het subnetmasker "24 - 255.255.255.0".

3. Pas de optie "IP address of the user in the network of the selected FRITZ!Box:" aan het IP-netwerk van de FRITZ!Box aan.

Belangrijk:Het IP-adres van de gebruiker mag niet in het bereik liggen dat door de DHCP-server van de FRITZ!Box wordt gebruikt (fabrieksinstelling xxx.xxx.xxx.20 tot xxx.xxx.xxx.200).

7. Als je wilt dat ook alle internetaanvragen van de computer worden gerouteerd via de FRITZ!Box op afstand als er een VPN-verbinding actief is, schakel dan de optie "Send all data over the VPN tunnel" in.

Opmerking:Zo kun je in openbare Wi-Fi-hotspots diensten zoals bijvoorbeeld e-mail of internetbankieren net zo veilig gebruiken als wanneer je thuis rechtstreeks via Wi-Fi met de FRITZ!Box bent verbonden.

8. Klik op "Volgende" en vervolgens op "Voltooien".
  9. Configure FRITZ!Box VPN Connection maakt nu de VPN-instellingen aan en opent een Windows-map met daarin het bestand "fritzbox_[...].cfg" en een submap met het bestand "vpnuser_[...].cfg".

Opmerking:Je kunt deze map altijd openen door in Configure FRITZ!Box VPN Connection het MyFRITZ!-adres van de FRITZ!Box te selecteren en op de knop "Explorer" te klikken.

3 VPN-instellingen in de FRITZ!Box importeren

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Internet".
  2. Klik in het menu "Internet" op "Toegang verlenen".
  3. Klik op het tabblad "VPN (IPSec)".
  4. Klik op "VPN-verbinding toevoegen".
  5. Klik op "Een VPN-configuratie uit een VPN-configuratiebestand importeren" en klik vervolgens op "Volgende".
  6. Klik op "Bladeren..." of "Bestand kiezen".
  7. Selecteer het bestand "fritzbox_[...].cfg" dat is gemaakt met Configure FRITZ!Box VPN Connection en klik op "Openen".
  8. Klik op "Toepassen" om de instellingen op te slaan en bevestig het uitvoeren ook bij de FRITZ!Box, als je daarom wordt verzocht.

4 VPN-instellingen in FRITZ!VPN importeren

1. Start op de computer het programma FRITZ!VPN en klik in het programma op "Volgende" of "File" en vervolgens op "Import" in het programma.
  2. Selecteer het bestand "vpnuser_[...].cfg".
  3. Klik op "Openen" en "Voltooien".

5 VPN-verbinding tot stand brengen

1. Start op de computer het programma FRITZ!VPN.
  2. Selecteer het pictogram met het MyFRITZ!-adres van de FRITZ!Box.
  3. Klik op "Establish" om de VPN-verbinding tot stand te brengen.

Opmerking:Actieve VPN-verbindingen worden weergegeven in de FRITZ!Box-gebruikersinterface onder "Overzicht" bij "Verbindingen".