Gedeelde bestanden en printers van een computer zijn niet zichtbaar in het thuisnetwerk

Op een computer die is verbonden met de FRITZ!Box, worden gedeelde bestanden en printers in het thuisnetwerk niet weergegeven (bijvoorbeeld in de Windows-thuisgroep).

Voer de hier beschreven stappen achterelkaar uit. Controleer na elke stap of het probleem is opgelost.

Opmerking:De configuratieprocedure en informatie over functies in deze handleiding hebben betrekking op het meest recente FRITZ!OS van de FRITZ!Box.

1 FRITZ!Box configureren

DHCP-server van de FRITZ!Box inschakelen

In de fabrieksinstellingen wijst de FRITZ!Box per DHCP automatisch de juiste IP-instellingen toe aan alle apparaten. Als je de DHCP-server van de FRITZ!Box hebt uitgeschakeld, schakel deze dan weer in:

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Home Network".
  2. Klik in het menu "Home Network" op "Network".
  3. Klik op het tabblad "Network Settings".
  4. Klik bij "LAN-Settings" op "Additional Settings"om alle instellingen weer te geven.
  5. Klik op de knop "IPv4 Settings".
  6. Schakel de DHCP-server in en voer het bereik in waaruit de FRITZ!Box IP-adressen moet toewijzen.

Opmerking:In de fabrieksinstellingen gebruikt de FRITZ!Box het IP-adres 192.168.178.1 (subnetmasker 255.255.255.0) en wijst IP-adressen toe van xxx.20 tot xxx.200.

7. Klik op "OK" om de instellingen op te slaan.

Communicatie tussen draadloze netwerkapparaten toestaan

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Wi-Fi".
  2. Klik in het menu "Wi-Fi" op "Security".
  3. Schakel bij "Additional Security Settings" de optie "The active wireless devices displayed below may communicate with each other" in.
  4. Klik op "Apply" om de instellingen op te slaan.

2 Computer opnieuw opstarten

1. Start alle met de FRITZ!Box verbonden computers opnieuw op.

3 Computer niet via Guest access (gasttoegang) verbinden

Via de LAN- en Wi-Fi-gasttoegang zijn het thuisnetwerk en gedeelde bestanden en printers niet toegankelijk. Zorg er daarom voor dat de computer niet is verbonden met de FRITZ!Box via de gasttoegang:

1. Of: Verbind de computer met de poort "LAN 1", "LAN 2" of "LAN 3".

4 Windows-netwerktype configureren

Windows maakt onderscheid tussen verschillende netwerktypen en wijzigt de firewallinstellingen afhankelijk van of een netwerk is geconfigureerd als privénetwerk (thuisnetwerk), bedrijfsnetwerk of openbaar netwerk. Bij openbare netwerken zijn gedeelde bestanden en printers niet toegankelijk.

Zorg er daarom voor dat je computer is geconfigureerd voor een verbinding met een privénetwerk:

1. Klik in de taakbalk van Windows op (Start) en vervolgens op (Instellingen).
  2. Klik in het menu "Instellingen" op "Netwerk en internet".
  3. Als je Windows 11 gebruikt, klik dan naast de vermelding van de netwerkverbinding van de computer op "Eigenschappen".
  4. Als je Windows 10 gebruikt:
    1. Klik afhankelijk van het verbindingstype van de computer op "Wi-Fi" of "Ethernet".
    2. Klik op de vermelding van de netwerkverbinding met de FRITZ!Box.
  5. Schakel bij "Netwerkprofielype" de optie "Privé" in.

Nu heb je toegang tot gedeelde bestanden en printers van andere computers.

Belangrijk:Als een computer met gedeelde bestanden en printers nog steeds niet wordt weergegeven, dan komt dit door een firewall of door de configuratie van het besturingssysteem. Informatie over de configuratie krijg je van Microsoft of de fabrikant van de firewall. Handleidingen over het aanmaken van een thuisgroep vind je bij Microsoft, bijvoorbeeld onder Thuisgroepen, van a tot z.