Interferentie op Wi-Fi-verbindingen bij aangesloten USB 3.0-apparaat

Een USB 3.0-apparaat veroorzaakt interferentie bij Wi-Fi-verbindingen van de FRITZ!WLAN Stick met de draadloze router. Dit resulteert in een aanzienlijke vermindering van het bereik van de Wi-Fi-verbindingen.

1 USB 3.0-apparaat veroorzaakt interferentie op de draadloze verbinding

USB 3.0-apparaten met onvoldoende afscherming kunnen interferentie veroorzaken op de Wi-Fi-verbindingen van apparaten die dicht in de buurt zijn van het USB 3.0-apparaat of de USB 3.0-kabel hiervan. Doorgaans komt een dergelijke interferentie zelden voor en treedt meestal alleen op bij actieve gegevensoverdracht via USB en slecht geïsoleerde USB 3.0-kabels die dan als antenne werken en de straling van het USB 3.0-apparaat versterken.

Straling van dergelijke USB 3.0-apparaten kan bij draadloze verbindingen het bereik, de doorvoercapaciteit en de kwaliteit van de verbindingen verminderen. Bij Wi-Fi-verbindingen geldt dit voor het 2,4GHz-Wi-Fi-netwerk; dit geldt echter niet voor het 5GHz-Wi-Fi-netwerk.

Dit effect geldt voor alle draadloze netwerk- en DECT-apparaten.

Opmerking:Meer informatie over dit onderwerp vind je in dit artikel van PCMag UK en deze White Paper van Intel op de website van het USB Implementers Forum.

Workaround

De stralingen die de draadloze router of de FRITZ!WLAN Stick beïnvloeden, kunnen door verschillende maatregelen worden verminderd. Begin eerst met de maatregel die je het gemakkelijkst kunt uitvoeren:

1. Vergroot de afstand tussen het USB 3.0-apparaat en de draadloze router of FRITZ!WLAN Stick. Sluit het apparaat niet rechtstreeks aan, maar indien mogelijk met behulp van een USB 3.0-verlengsnoer.
  2. Geef het USB 3.0-apparaat en de -kabels een andere plek. Verbind het apparaat bij wijze van test ook met een andere USB-poort.
  3. Gebruik een andere USB 3.0-kabel met een betere afscherming.
  4. Als je een FRITZ!Box gebruikt, wijzig dan de USB-mode in de gebruikersinterface onder "Home Network > USB / Storage > USB Settings" in "Green Mode USB 2.0".