Dynamic DNS in FRITZ!Box configureren

Met dynamic DNS heb je vanuit het internet via een vaste domeinnaam toegang tot je FRITZ!Box en tot toepassingen en diensten in het thuisnetwerk, waarvoor je port forwarding hebt geconfigureerd. Hierdoor heb je heel eenvoudig toegang tot bijvoorbeeld een NAS-systeem of kun je een computer op afstand onderhouden, zelfs als de openbare IP-adressen van de FRITZ!Box regelmatig veranderen.

Opmerking:Je kunt ook de gratis AVM-dienst MyFRITZ! gebruiken om altijd veilige en eenvoudige internettoegang te hebben tot je FRITZ!Box en het thuisnetwerk.

Voorwaarden/beperkingen

• Dynamic DNS is niet beschikbaar als de FRITZ!Box wordt gebruikt als Mesh Repeater of in de IP-clientmodus. In dit geval moet je dynamic DNS in je router configureren.

1 Toegangsgegevens klaarleggen

1. Zorg ervoor dat je de domeinnaam, je gebruikersnaam en het wachtwoord waarmee je je bij de dynamic DNS-provider hebt geregistreerd, bij de hand hebt.
  2. Noteer de update-URL van je dynamic DNS-provider. Bij sommige providers bevat de update-URL de updateaanvraag voor zowel het IPv4-adres als het IPv6-adres. Bij andere providers zijn er verschillende updates-URL's voor het IPv4- en het IPv6-adres.

Belangrijk:Onderaan deze handleiding vind je voorbeelden voor update-URL's van verschillende providers. Als er voor jouw provider geen voorbeeld beschikbaar is, kun je zelf de update-URL maken met behulp van de de instructies die je bij "Zelf je update-URL maken" vindt.

2 Dynamic DNS configureren

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Internet".
  2. Klik in het menu "Internet" op "Toegang verlenen".
  3. Klik op het tabblad "DynDNS"
  4. Schakel de optie "DynDNS gebruiken" in.
  5. Voer in het veld "Update URL" de update-URL voor je provider in. Als de updateaanvraag moet worden uitgevoerd voor zowel IPv4 als IPv6 en je provider voor IPv4 en IPv6 verschillende update-URL's verwacht, voer dan beide updates-URL's in, gescheiden met een spatie.

Opmerking:Onderaan deze handleiding vind je voorbeelden voor updates-URL's van verschillende providers. Als jouw provider daar niet bij staat, kun je zelf de update-URL maken met behulp van de de instructies die je bij "Zelf je update-URL maken" vindt.

6. Voer in het veld "Domeinnaam" de domeinnaam in, die je bij je provider hebt opgegeven.
  7. Voer in het veld "Gebruikersnaam" de gebruikersnaam in van de gebruikersaccount bij de provider.
  8. Voer in het veld "Wachtwoord" het wachtwoord in van de gebruikersaccount bij de provider.
  9. Klik op "Toepassen" om de instellingen op te slaan.
  10. Telkens wanneer de FRITZ!Box nu een verbinding maakt met het internet, worden de huidige IP-adressen van de FRITZ!Box doorgegeven aan de dynamic DNS-aanbieder, zodat de FRITZ!Box altijd bereikbaar is via de eigen dynamic DNS-domeinnaam.

3 Voorbeelden voor updates-URL's van verschillende providers.

Hier vindt je voorbeelden van update-URL's van verschillende dynamic DNS-providers, die je kunt kopiëren en ongewijzigd in het veld "Update URL" kunt plakken. Als jouw provider hier niet bij staat, kun je zelf de update-URL maken met behulp van de de instructies die je bij "Zelf je update-URL maken" vindt.

AnyDNS.info

Update-URL voor het IPv4- en het IPv6-adres:
https://anydns.info/update.php?user=<username>&password=<pass>&host=<domain>&ip=<ipaddr>&ip6=<ip6addr>

ddnss.de

Update-URL voor het IPv4- en het IPv6-adres:
https://www.ddnss.de/upd.php?user=<username>&pwd=<pass>&host=<domain>&ip=<ipaddr>&ip6=<ip6addr>

Dnshome.de

Update-URL voor het IPv4- en het IPv6-adres:
https://www.dnshome.de/dyndns.php?ip=<ipaddr>; https://www.dnshome.de/dyndns.php?ip=<ip6addr>

DuckDNS.org

Update-URL voor het IPv4- en het IPv6-adres:
https://www.duckdns.org/update?domains=<domain>&token=<pass>&ip=<ipaddr>&ipv6=<ip6addr>

Dyn.com

Update-URL voor het IPv4- en het IPv6-adres:
https://<username>:<pass>@members.dyndns.org/v3/update?hostname=<domain>&myip=<ipaddr>,<ip6addr>

Dyndnsfree.de

Update-URL voor het IPv4- en het IPv6-adres:
https://dynup.de/update.php?hostname=<domain>&ipv4=<ipaddr>&ipv6=<ip6addr>

No-IP.com

Update-URL voor het IPv4- en het IPv6-adres:
https://dynupdate.no-ip.com/nic/update?hostname=<domain>&myip=<ipaddr>,<ip6addr>

selfhost.de

Update-URL voor het IPv4- en het IPv6-adres:
https://carol.selfhost.de/nic/update?myip=<ipaddr>&host=<domain>; https://carol.selfhost.de/nic/update?myip=<ip6addr>&host=<domain>

STRATO.de

Update-URL voor het IPv4-adres en het IPv6-adres:
https://dyndns.strato.com/nic/update?hostname=<domain>&myip=<ipaddr>,<ip6addr>

4 Zelf je update-URL maken

Als de update-URL voor je dynamic DNS-provider niet in de voorbeelden in deze handleiding staat, zoek dan op de website van je provider de update-URL op en vervang de variabelen in de update-URL door de door de FRITZ!Box ondersteunde variabelen.

Gegevens in de Update-URL

De gegevens in de update-URL zijn noodzakelijk om het IP-adres bij te werken. Verschillende dynamic DNS-providers gebruiken niet alleen verschillende gegevens, maar ook verschillende aanduidingen voor deze gegevens.

Eén gegeven dat elke dynamic DNS-provider gebruikt, is het domein waarvoor het IP-adres wordt bijgewerkt. De domeinnaam kan bijvoorbeeld als volgt in de update-URL verschijnen: domain, domainname, host, hostname. Maar er zijn ook andere aanduidingen mogelijk. Het is belangrijk dat je de aanduiding gebruikt die je provider voorschrijft.

Aan elk gegeven is in de update-URL een waarde toegewezen. Aan het gegeven "Domain" wordt als waarde de naam van het domein toegewezen dat moet worden bijgewerkt. In de update-URL wordt voor de domeinnaam een variabele ingevuld. Ook voor andere gegevens worden variabelen gebruikt. De aanduidingen van de variabelen worden voorgeschreven door de FRITZ!Box. Als de FRITZ!Box de updateaanvraag uitvoert, bijvoorbeeld na verandering van het IP-adres, worden de variabelen vervangen door de huidige waarden.

In de volgende tabel staan de gegevens die in een updateaanvraag kunnen staan. De gegevens kunnen bij de providers verschillende aanduidingen hebben. Voor elk gegeven wordt de in de FRITZ!Box gebruikte variabele aangegeven. In de update-URL moeten deze variabelen exact worden overgenomen uit de tabel:

GegevenVariabele in de update-URL van de FRITZ!Box
Gebruikersnaam <username>
Wachtwoord <pass> of <passwd>
Domeinnaam <domain>
IPv4-adres van de FRITZ!Box <ipaddr>
IPv6-adres van de FRITZ!Box <ip6addr>
Het IPv6-prefix voor het thuisnetwerk <ip6lanprefix>
dualstack <dualstack>
  • De punthaken maken deel uit van de variabelen en moeten absoluut worden gebruikt in de update-URL.
  • Als je provider andere variabelen gebruikt, dan moet je die vervangen door de variabelen uit de bovenstaande tabel.
  • Sommige providers verwachten dat sommige gegevens in Base64-gecodeerde vorm worden verstuurd. Alle gegevens die gecodeerd moeten worden doorgegeven, moeten als volgt worden aangegeven in de update-URL van de FRITZ!Box:
    <b64>hier staan de te coderen gegevens</b64>.

Opbouw van de update-URL

Een update-URL heeft altijd hetzelfde structuur: opvragen van de updateopdracht, gevold door de lijst met parameters. Een parameter bestaat uit een gegeven samen met de toegewezen waarde. Na het opvragen van de updateopdracht komt een vraagteken en vervolgens de lijst met parameters. Elke update-URL in de lijst met update-URL’s volgt deze structuur.

Voorbeeld van de update-URL voor het IPv4- en het IPv6-adres bij de provider AnyDNS:
https://anydns.info/update.php?user=<username>&password=<pass>&host=<domain>&ip=<ipaddr>&ip6=<ip6addr>
De update-instructie is: https://anydns.info/update.php
Na de update-instructie komt het "?".
Na het "?" komt de parameterlijst:
user=<username>&password=<pass>&host=<domain>&ip=<ipaddr>&ip6=<ip6addr>

Structuur van de parameterlijst

De parameterlijst is een opeenvolging van alle parameters die de dynamic DNS-provider in de update-URL verwacht. Een parameter bestaat uit een gegeven en de toegewezen waarde. De waarde wordt toegewezen door een gelijkteken. De afzonderlijke parameters zijn van elkaar gescheiden met een &.

Voorbeeld van de update-URL voor het IPv4- en het IPv6-adres bij de provider AnyDNS met 5 parameters:
https://anydns.info/update.php?user=<username>&password=<pass>&host=<domain>&ip=<ipaddr>&ip6=<ip6addr>
Parameters in de update-URL:
user=<username>
password=<pass>
host=<domain>
ip=<ipaddr>
ip6=<ip6addr>

Versleutelde dynamic DNS-update

Als de dynamic DNS-provider versleutelde DNS-update via HTTPS ondersteunt, zet dan https:// vooraan de in de update-URL om versleuteling via HTTPS te gebruiken.

Voorbeeld:
https://[Update-Url-Link-v4]/?requestid=<pass>&ip4addr=<ipaddr>