Internettoegang via FRITZ!Box niet mogelijk

Je hebt geen internet, hoewel je internettoegang is geconfigureerd in de FRITZ!Box? ✔ Zo los je het probleem op.

Hoewel de FRITZ!Box is verbonden met de kabelaansluiting en is geconfigureerd voor internettoegang via kabel, hebben sommige of alle met de FRITZ!Box verbonden computers, smartphones of andere apparaten geen toegang tot het internet. Op de apparaten wordt mogelijk een van de volgende meldingen weergegeven:

• "Geen internet, beveiligd"
  • "Geen internettoegang"
  • "Geen internetverbinding"
  • "Verbonden met apparaat. Kan geen internet bieden"

Voer de hier beschreven stappen achterelkaar uit. Controleer na elke stap of het probleem is opgelost.

1 FRITZ!Box laten ontgrendelen

Als je je FRITZ!Box in de detailhandel hebt aangeschaft, moet je deze eerst laten ontgrendelen door je kabelprovider:

Serienummer en CM MAC aan de onderzijde van de FRITZ!Box
  1. Laat je FRITZ!Box ontgrendelen door je kabelprovider. Afhankelijk van de provider is het ontgrendelen via een actievatieportaal mogelijk of via de telefonische klantenservice.
    • Bij sommige providers heb je voor ontgrendeling het serienummer en het "CM MAC"-adres aan de onderkant van de FRITZ!Box nodig.

2 Verbinding met de FRITZ!Box controleren

Voor toegang tot het internet via de FRITZ!Box moet het apparaat een verbinding met toegang tot de FRITZ!Box hebben:

Verbinding met mobielnetwerk in Android uitschakelen

Met Android-smartphones of -tablets is de gebruikersinterface van een FRITZ!Box met een storing van de internetverbinding normaalgesproken alleen toegankelijk als de verbinding met het mobielenetwerk is verbroken:

1. Zet op het Android-apparaat de vliegtuigmodus aan om alle verbindingen te verbreken.
  2. Zet op het Android-apparaat alleen Wi-Fi aan om de verbinding met de FRITZ!Box tot stand te brengen.

Gebruikersinterface van de FRITZ!Box openen

1. Open de gebruikersinterface van de FRITZ!Box met het apparaat dat geen toegang tot het internet heeft.
  2. Als het apparaat de gebruikersinterface kan openen, ga dan verder met de volgende stap. Als je met een Android-apparaat de gebruikersinterface hebt geopend, kun je de vliegtuigmodus van dit apparaat weer uitschakelen.

3 Lijst met gebeurtenissen van de FRITZ!Box controleren

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Systeem".
  2. Klik in het menu "Systeem" op "Gebeurtenissen".
  3. Selecteer uit de vervolgkeuzelijst de optie "Internetverbinding".
  4. Controleer of er foutmeldingen staan.
  5. Als er een van de volgende foutmeldingen staat, voer dan de stappen uit van de bijbehorende handleiding:
  6. Als er een van de volgende foutmeldingen staat, neem dan contact op met je kabelprovider:
    • "Internetverbinding is niet geslaagd: foutoorzaak: 2 (DHCPv4 no answer on DISCOVER)"
    • "Internetverbinding IPv6 kon niet tot stand worden gebracht: geen antwoord van de DHCPv6-server (SOL)"
    • "Internetverbinding IPv6: DHCPv6-fout met oorzaak 7 (got no aftr)"
    • Als daar deze meldingen staan, heeft de internetverbinding een storing of de kabelprovider heeft de FRITZ!Box nog niet ontgrendeld.

4 DHCP-server van de FRITZ!Box inschakelen

In de fabrieksinstellingen wijst de FRITZ!Box per DHCP automatisch de juiste IP-instellingen toe aan alle apparaten. Als je de DHCP-server van de FRITZ!Box hebt uitgeschakeld, schakel deze dan weer in:

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Thuisnetwerk".
  2. Klik in het menu "Thuisnetwerk" op "Netwerk".
  3. Klik op het tabblad "Netwerkinstellingen".
  4. Klik bij "LAN-instellingen" op "meer instellingen" om alle instellingen weer te geven.
  5. Klik op de knop "IPv4-instellingen".
  6. Schakel de DHCP-server in en voer het bereik in waaruit de FRITZ!Box IP-adressen moet toewijzen.

Opmerking:In de fabrieksinstellingen gebruikt de FRITZ!Box het IP-adres 192.168.178.1 (subnetmasker 255.255.255.0) en wijst IP-adressen toe van xxx.20 tot xxx.200.

7. Klik op "Toepassen" om de instellingen op te slaan.

5 Apparaat voor het automatisch laten toewijzen van IP-instellingen configureren

Om ervan verzekerd te zijn dat het apparaat altijd de juiste IP-instellingen gebruikt, moet je ervoor zorgen dat het apparaat automatisch de IP-instellingen ophaalt bij de FRITZ!Box (dit is de standaardinstelling van de meeste apparaten):

1. Configureer het apparaat voor het automatisch ophalen van de IP-instellingen per DHCP.

6 DNS-server in FRITZ!Box configureren

In de fabrieksinstellingen gebruikt de FRITZ!Box de DNS-server van de internetprovider om de namen van internetadressen om te zetten. Als je in de FRITZ!Box andere DNS-servers hebt geconfigureerd, schakel dan de DNS-server van de internetprovider weer in:

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Internet".
  2. Klik in het menu "Internet" op "Toegangstype" of "Toegangsgegevens".

Belangrijk:Als het menu "Toegangstype" of "Toegangsgegevens" niet wordt weergegeven, configureert je kabelprovider de DNS-servers automatisch op de juiste wijze.

3. Klik op het tabblad "DNS-server".
  4. Schakel de optie "Door de internetaanbieder toegewezen DNSv4-server gebruiken (aanbevolen)" in.
  5. Als "DNSv6-servers" wordt weergegeven, schakel dan de optie "Door de internetaanbieder toegewezen DNSv6-server gebruiken (aanbevolen)" in.
  6. Als de optie "Versleutelde naamresolutie op internet (DNS over TLS)" is ingeschakeld, schakel dan de optie "Fallback naar niet-versleutelde naamresolutie op het internet toestaan" in.
  7. Klik op "Toepassen" om de instellingen op te slaan en bevestig het uitvoeren ook bij de FRITZ!Box, als je daarom wordt verzocht.

7 Meest recente software voor apparaat installeren

1. Installeer de actuele softwareversie voor het apparaat (bijvoorbeeld Android, iOS) of de meest recente driver voor de LAN-netwerkadapter van de computer.

Opmerking:
    Omdat de meest recente drivers vaak niet in de Windows-update worden aangeboden, kun je de drivers installeren via de website van de fabrikant, bijvoorbeeld van het Intel-downloadcenter.

8 Firewall van het apparaat configureren

De volgende stap is alleen noodzakelijk als er op het apparaat firewallsoftware is geïnstalleerd:

1. Configureer de firewall van het apparaat zodanig dat deze verbindingen van de computer naar de FRITZ!Box toelaat. Informatie over de configuratie krijg je van de fabrikant van de firewall; raadpleeg bijvoorbeeld de handleiding.