Wi-Fi-speakers in het FRITZ!Box-thuisnetwerk gebruiken

Wi-Fi-speakers zijn snel geplaatst en spelen overal je muziek af. Als de Wi-Fi-speaker WPS (Wi-Fi Protected Setup) ondersteunt, kun je de speaker gewoon met een druk op de knop verbinden met het Wi-Fi-netwerk van de FRITZ!Box.

Je kunt dan meteen je Wi-Fi-speaker gebruiken om muziek af te spelen en bijvoorbeeld muziek van je smartphone rechtstreeks via de Wi-Fi-speaker afspelen.

Als je je muziekverzameling opslaat op een USB-opslagmedium en dit aansluit op de FRITZ!Box, kun je je muziek via Wi-Fi ook rechtstreeks van de FRITZ!Box naar de speakers sturen. Om het afspelen van de muziek te regelen, kun je niet alleen je computer gebruiken, maar bijvoorbeeld ook je smartphone, tablet of FRITZ!Fon.

Voorbeeldconfiguratie in deze handleiding

Met deze handleiding configureer je een Wi-Fi-speaker van de SA-lijn van Sony (bijvoorbeeld een SA-NS310, 410 oder 510). Deze speakers ondersteunen zowel WPS als het Airplay-protocol, waardoor de speakers gemakkelijk geconfigureerd kunnen worden geschikt zijn om te gebruiken met Apple-apparaten.

Voorwaarden/beperkingen

• De Wi-Fi-speaker moet de UPnP-standaard (Universal Plug and Play) ondersteunen of moet zijn gecertificeerd door de DLNA (Digital Living Network Alliance).

Opmerking:De configuratieprocedure en informatie over functies in deze handleiding hebben betrekking op het meest recente FRITZ!OS van de FRITZ!Box.

1 FRITZ!Box configureren

In de fabrieksinstellingen is de FRITZ!Box al voorbereid voor het aanmelden en het gebruik van een Wi-Fi-speaker. Als je de Wi-Fi-instellingen van de FRITZ!Box hebt gewijzigd, configureer dan de volgende instellingen:

FRITZ!Box op WPS voorbereiden

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Wi-Fi".
  2. Klik in het menu "Wi-Fi" op "Beveiliging" ("Veiligheid").
  3. Klik op het tabblad "WPS-snelverbinding".
  4. Schakel de optie "Push-button-methode actief" in.
  5. Klik op "Toepassen" om de instellingen op te slaan.

Communicatie tussen Wi-Fi-apparaten toestaan

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Wi-Fi".
  2. Klik in het menu "Wi-Fi" op "Beveiliging" ("Veiligheid").
  3. Schakel bij "Meer beveiligingsinstellingen" de optie "Actieve Wi-Fi-apparaten mogen met elkaar communiceren" in.
  4. Klik op "Toepassen" om de instellingen op te slaan.

2 Wi-Fi-speaker met FRITZ!Box verbinden

1. Sluit de netvoeding van de Wi-Fi-speaker aan op het elektriciteitsnet.
  2. Druk op de WPS-toets op de achterkant van de Wi-Fi-speaker en houd deze gedurende ongeveer 3 seconde ingedrukt tot de LINK-led (afhankelijk van het model aan voor- of achterkant van de speaker) van de speaker knippert.
  3. Druk op de Connect/WPS-toets van de FRITZ!Box en houd de toets gedurende ongeveer 1 seconde ingedrukt tot de Connect/WPS-led begint te knipperen.

3 Muziek van de FRITZ!Box Mediaserver op de Wi-Fi-speaker afspelen

Als je de FRITZ!Box als mediaserver gebruikt, heb je toegang tot je centrale mediaverzameling vanaf alle apparaten in het thuisnetwerk. Je kunt muziekbestanden, internetradiozenders of podcasts bijvoorbeeld gemakkelijk streamen met je smartphone, tablet of FRITZ!Fon en de muziek vervolgens rechtstreeks afspelen via de Wi-Fi-speaker.

FRITZ!Box als mediaserver configureren

1. Configureer de FRITZ!Box als mediaserver.

Muziek afspelen via smartphone/tablet

1. Installeer op de smartphone of tablet VLC for Android of VLC for iOS of een andere app die bestanden van mediaservers kan afspelen volgens de UPnP-AV-standaard.

Opmerking:Als je Airplay van Apple wilt gebruiken om muziek af te spelen via de Wi-Fi-speaker, gebruik dan een app die zowel de UPnP AV-standaard als Airplay ondersteunt.

Muziek afspelen via FRITZ!Fon

1. Druk bij de telefoon op de toets "Menu".
  2. Ga naar het menu "Thuisnetwerk" en druk op "OK".
  3. "Mediaplayer" > "OK" > "Opties" > "Doel: [...]" > "Selectie"
  4. Selecteerde Wi-Fi-speaker en druk op "OK".

Nu wordt de muziek die je afspeelt met FRITZ!Fon, afgespeeld via de Wi-Fi-speaker.

Opmerking:Als de muziek moet worden afgespeeld terwijl je met de FRITZ!Fon belt, selecteer dan in het menu "Mediaplayer" onder "Opties" de functie "Op de achtergrond". Als je "Besturing overnemen" selecteert, wordt je muziek weer op de voorgrond afgespeeld.