Knowledge Base-artikel #9

Uitgaande telefoonverbindingen via vaste net niet mogelijk

Een op de FRITZ!Box aangesloten telefoon werkt niet? ✔ Met deze eenvoudige handleiding configureer je je FRITZ!Box om te bellen via het vaste net.

Er kunnen geen uitgaande telefoonverbindingen via het vaste net tot stand worden gebracht met een telefoon die is aangemeld bij de FRITZ!Box.

Voer de hier beschreven stappen achterelkaar uit. Controleer na elke stap of het probleem is opgelost.

Opmerking:De configuratieprocedure en informatie over functies in deze handleiding hebben betrekking op het meest recente FRITZ!OS van de FRITZ!Box.

1 Instellingen voor vaste net inschakelen

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Telefonie".
  2. Klik in het menu "Telefonie" op "Eigen telefoonnummers".
  3. Klik op het tabblad "Instellingen voor de aansluiting" ("Aansluitingsinstellingen")
  4. Schakel de optie "Vast net actief" in.
  5. Klik op "Toepassen" om de instellingen op te slaan.

2 Locatiegegevens invoeren

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Telefonie".
  2. Klik in het menu "Telefonie" op "Eigen telefoonnummers".
  3. Klik op het tabblad "Instellingen voor de aansluiting" ("Aansluitingsinstellingen")
  4. Selecteer uit de vervolgkeuzelijst onder "Locatiegegevens" je land. Als je land er niet tussen staat, selecteer dan "Ander land".
  5. Voer bij "Landnummer ("Landcode")" in het eerste veld de voorloopnullen in en in het tweede veld het landnummer (bijvoorbeeld voor Duitsland "00" en "49", zie afb.).
  6. Voer bij "Netnummer" in het eerste veld de voorloopnul in en in het tweede veld het netnummer (voor Berlijn bijvoorbeeld "0" en "30", zie afb.).

Afb.: Land- en netnummer invoeren (bijvoorbeeld voor Duitsland en Berlijn)

7. Klik op "Toepassen" om de instellingen op te slaan en bevestig het uitvoeren ook bij de FRITZ!Box, als je daarom wordt verzocht.

3 Oproepblokkeringen verwijderen

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Telefonie".
  2. Klik in het menu "Telefonie" op "Oproepbehandeling".
  3. Verwijder de oproepblokkeringen voor uitgaande telefonie bij de telefoonnummers en nummerreeksen die je wilt bellen.

4 Juiste type aansluiting bij gebruik achter een ander apparaat configureren

Als je de FRITZ!Box via een ander apparaat (bijvoorbeeld kabelmodem) hebt aangesloten op het vaste net, moet je de juiste type telefoonaansluiting voor de FRITZ!Box configureren. Het type telefoonaansluiting hangt af van de bekabeling en niet van het aantal beschikbare telefoonnummers. Als je de FRITZ!Box hebt aangesloten op een analoge nevenaansluiting, moet je "analog line" selecteren en als je de FRITZ!Box hebt aangesloten op een S0-bus, selecteer dan "ISDN line".

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Telefonie".
  2. Klik in het menu "Telefonie" op "Eigen telefoonnummers".
  3. Klik op de knop "Nieuw telefoonnummer".
  4. Schakel de optie "Vastnetnummer" in en klik op "Volgende".
  5. Selecteer het type van je vaste telefoonaansluiting en klik op "Volgende".

Belangrijk:Het type van je vaste telefoonaansluiting (analoge aansluiting of ISDN) wordt alleen gevraagd tijdens de configuratie van het eerste vaste telefoonnummer. Als je het type van je vaste aansluiting later wilt wijzigen, dan moet je eerst alle geconfigureerde vaste telefoonnummers verwijderen.

6. Voer het vaste telefoonnummer of de ISDN-telefoonnummers (MSN's) in en klik op "Volgende" ("Verder").

5 HD-telefonie uitschakelen

1. Toets op de telefoon #962*2* in en druk op de beltoets (hoorn van de haak nemen).
  2. Hang na ca. 3 seconden weer op.

Opmerking:Je kunt HD-telefonie weer inschakelen met #962*1*.

6 Bekabeling controleren

Fouten in de bekabeling blijven vaak onopgemerkt. Verzeker je er daarom van dat de FRITZ!Box op de juiste wijze is verbonden met de aansluiting:

7 Analoge telefoon aansluiten en configureren

Analoge telefoon instellen op toonkiezen

1. Stel het eindapparaat in op "toonkiezen" (DTMF, TDK, toondrukkiezen) en niet op "pulskiezen". Het pulskiezen voldoet niet meer aan de huidige stand van de techniek en kan bij een telefooncentrale leiden tot kiesproblemen. Daarom kunnen we niet garanderen dat op de FRITZ!Box aangesloten randapparatuur met pulskiezen feilloos werkt. Bij toonkiezen hoor je een toon wanneer je op een nummertoets drukt, bij pulskiezen hoor je een ratelend geluid. Informatie over de configuratie krijg je van de fabrikant van het apparaat; raadpleeg bijvoorbeeld de handleiding.

Slechts één aansluitoptie gebruiken

FON 1 biedt twee opties om apparaten aan te sluiten: een RJ11-bus aan de achterkant en een TAE-bus aan de zijkant van de FRITZ!Box. Je kunt altijd maar één van de twee aansluitingen gebruiken:

Voorbeeld:
Als je een telefoon hebt aangesloten op de RJ11-bus van FON 1, kun je op de TAE-bus geen eindapparaat (bijvoorbeeld telefoon, antwoordapparaat) meer aansluiten.

1. Als beide aansluitopties worden gebruikt, moet je één van de apparaten van de FRITZ!Box loskoppelen.

8 ISDN-telefoon aansluiten en configureren

Voorbereidingen

1. Configureer de telefoon zodat er toetssequenties (teken- en nummerreeksen, zoals *121#) kunnen worden verzonden en speciale tekens zoals * en # kunnen worden gekozen. Bij veel telefoons configureer je deze functie via het menu "Operation at a PBX > Dialing options > Dial * and #".

Overdracht van tekstgegevens uitschakelen op je ISDN-telefoon

Wanneer je een ISDN-telefoon gebruikt om te bellen, stuurt de FRITZ!Box tekstgegevens naar de telefoon. Hierdoor kun je op het scherm van je telefoon bijvoorbeeld zien welk nummer wordt gebruikt voor de oproep. Sommige ISDN-telefoons kunnen deze tekst echter niet juist verwerken. Schakel daarom bij wijze van test deze functie uit in de FRITZ!Box:

1. Toets op de telefoon #960*0* in en druk op de beltoets (hoorn van de haak nemen).
  2. Hang na ca. 3 seconden weer op.

Opmerking:Je kunt deze functie weer inschakelen met #960*2*.

energiebesparingsmodus voor ISDN-telefoon uitschakelen

De FRITZ!Box is voorzien van een aantal functies om energie te besparen. Onder andere wordt de communicatie tussen de interne S0-bus van de FRITZ!Box en het ISDN-apparaat beëindigd, als er geen verbinding actief is. Sommige ISDN-apparaten hebben problemen met deze functie. Schakel deze functie daarom uit in de FRITZ!Box als ISDN-apparaten een probleem hebben om een verbinding tot stand te brengen:

1. Toets op de telefoon #966*1* in en druk op de beltoets (hoorn van de haak nemen).
  2. Hang na ca. 3 seconden weer op.

Opmerking:Je kunt deze functie weer inschakelen met #966*0*.

"Terugbellen indien in gesprek/geen gehoor" voor ISDN-telefoon uitschakelen

Als de gebelde aansluiting de functie "terugbellen indien in gesprek/geen gehoor" niet ondersteunt, geeft de FRITZ!Box na een aantal wektonen het signaal voor deze functie door aan de ISDN-telefoon. Sommige ISDN-telefoons kunnen dit signaal niet goed verwerken en breken de oproep vervolgens af. Schakel deze functie uit in de FRITZ!Box als ISDN-telefoons een probleem hebben verbindingen tot stand te brengen:

1. Toets op de telefoon #960*4* in en druk op de beltoets (van de haak nemen).
  2. Hang na ca. 3 seconden weer op.

Opmerking:Om de functie "terugbellen indien in gesprek/geen gehoor" desgewenst te gebruiken, druk je na het ophangen opnieuw op de beltoets en kies je *37#. Met #960*6* kun je de functie weer permanent inschakelen.

ISDN-telefoon opnieuw instellen

1. Verwijder alle (MSN-)nummers, alle carier select-codes en alle kiesregels van de telefoon.

Eén ISDN-telefoon aansluiten

1. Koppel alle eindapparaten (bijvoorbeeld telefoon, telefooncentrale, faxapparaat) en kabels los van de poort "FON S0".
  2. Sluit een telefoon aan op de poort "FON S0". Sluit de telefoon niet aan op de FRITZ!Box via een telefooncentrale of een ISDN-verdeler.
  3. Als uitgaande oproepen niet mogelijk zijn, ga dan verder met de volgende stap. Sluit de andere ISDN-apparaten nog niet opnieuw aan.
    • Als uitgaande oproepen mogelijk zijn, is een ander apparaat of de kabel ervan defect of een apparaat is onjuist geconfigureerd, bijvoorbeeld onjuiste telefoonnummers, kiesregels.
      1. Sluit de andere ISDN-apparaten weer aan om erachter te komen welk apparaat het probleem veroorzaakt. Sluit maximaal één ISDN-apparaat zonder eigen stroomtoevoer aan.
      2. Als de fout zich opnieuw voordoet nadat je een andere ISDN-telefoon hebt aangesloten, is de telefoon of de kabel daarvan defect.
        • Als het probleem opnieuw optreedt nadat je een telefooncentrale hebt aangesloten, dan is de telefooncentrale defect of verkeerd geconfigureerd, bijvoorbeeld onjuiste telefoonnummers, onjuiste kiesregels of carier select-methode.

9 Telefoonnummers toewijzen aan FRITZ!App Fon

1. Start FRITZ!App Fon.
  2. Tik rechtsboven op het menu met de drie puntjes (Android) of op "More" (iOS) en vervolgens op "Instellingen" (Android) of op "Settings" (iOS).
  3. Als je FRITZ!App Fon voor iOS gebruikt, tik dan op de optie "Telephone Numbers".
  4. Als je FRITZ!App Fon met Android gebruikt en de app met meerdere FRITZ!Boxen gebruikt, tik dan eerst op de FRITZ!Box in kwestie.
  5. Selecteer onder "Uitgaande oproepen" (Android) of "Outgoing Calls" (iOS) het telefoonnummer dat FRITZ!App Fon moet gebruiken om te bellen.
  6. Bepaal onder "Inkomende oproepen" op welke telefoonnummers FRITZ!App Fon moet reageren bij inkomende oproepen.

10 FRITZ!Box configureren

Telefoon opnieuw configureren

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Telefonie".
  2. Klik in het menu "Telefonie" op "Telefoonapparaten" ("Randapparatuur").
  3. Verwijder de telefoon waarmee je niet kunt bellen. Dit kun je doen door op de knop (Verwijderen) te klikken.
  4. Configureer de telefoon opnieuw met behulp van de wizard: klik hiervoor op de knop "Nieuw apparaat instellen" ("Nieuw apparaat inrichten") en volg de instructies.

Belangrijk:Configureer FRITZ!App Fon niet met de wizard. FRITZ!App Fon wordt automatisch opnieuw geconfigureerd als je de app van je smartphone verwijdert en opnieuw installeert.

Kiesregels verwijderen

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Telefonie".
  2. Klik in het menu "Telefonie" op "Oproepbehandeling".
  3. Klik op het tabblad "Kiesregels".
  4. Verwijder alle kiesregels voor telefoonnummers of nummerreeksen die moeten worden gebeld via het vaste net. In de fabrieksinstellingen zijn twee kiesregels geconfigureerd voor alarmnummers. Deze kiesregels kun je veranderen, maar niet verwijderen of blokkeren.
  5. Als op het tabblad "Carrier/selectcodes" ("Aanbiedervoorkeuzes") een "Globale carrier-selectcode" ("Globaal providernetnummer"), verwijder dan de invoer en klik op "Toepassen".
  6. Voer geen nieuwe kiesregels in totdat je kunt bellen via het vaste net. Als de fout dan opnieuw optreedt, gebruik je een onjuiste kiesregel.

11 Vaste telefoonaansluiting controleren

1. Koppel de FRITZ!Box los van de vaste telefoonaansluiting.
  2. Sluit een telefoon aan op dezelfde aansluiting.
  3. Als deze telefoon ook niet werkt wanneer die is aangesloten op de telefoonaansluiting, neem dan contact op met je telefoonprovider om je aansluiting te laten controleren.

LET OP!Er zijn mogelijk kosten verbonden aan de controle. Vraag naar de voorwaarden bij je telefoonprovider!