FRITZ!Box voor gebruik op de glasvezelaansluiting configureren

Je wilt de FRITZ!Box configureren voor gebruik op de glasvezelaansluiting? ✔ Met deze handleiding gaat dat heel gemakkelijk.

Om een internetverbinding tot stand te brengen via je glasvezelaansluiting (Fiber to the Home, FTTH), verbind je je FRITZ!Box met de glasvezelaansluiting en voer je je toegangsgegevens in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box in.

Wanneer je een aansluiting van Telekom hebt, gebruik dan de handleiding FRITZ!Box voor gebruik op de glasvezelaansluiting van Telekom configureren.

Als je je FRITZ!Box bij een andere provider gebruikt, ga dan te werk zoals beschreven in deze handleiding.

Voorwaarden/beperkingen

• De glasvezelaansluiting moet voldoen aan de norm ITU-T G.984 (GPON). Gebruik op een actieve glasvezelaansluiting (ITU-T G.652, AON) wordt niet ondersteund.

Opmerking:De configuratieprocedure en informatie over functies in deze handleiding hebben betrekking op het meest recente FRITZ!OS van de FRITZ!Box.

1 FRITZ!Box laten ontgrendelen

Als je je FRITZ!Box in de detailhandel hebt aangeschaft, moet je deze mogelijk eerst laten ontgrendelen door je internetprovider:

1. Neem contact op met de klantenservice van je internetprovider en laat je FRITZ!Box zonodig ontgrendelen voor gebruik op je glasvezelaansluiting. Afhankelijk van de provider is het ontgrendelen óf via de telefonische klantenservice óf via een actievatieportaal mogelijk.
    • Bij sommige providers heb je voor ontgrendeling de "GPON Serial" aan de onderzijde van de van de FRITZ!Box nodig.

2 FRITZ!Box aansluiten op glasvezelaansluiting

1. Sluit de glasvezelkabel aan op de bus "Fiber" van de FRITZ!Box en vervolgens op het glasvezelaansluitpunt. Knik de glasvezelkabel niet en houd de uiteinden van de kabel niet voor je ogen.

Belangrijk:Als er geen Fiber Termination Unit (FTU) is geïnstalleerd, maar een network termination die is aangesloten op het stroomnet en optische signalen omzet naar ethernet (LAN), laat dan door je internetprovider een passief glasvezelaansluitpunt installeren.

Opmerking:De FRITZ!Box heeft een SC/APC-bus (brede connector, geslepen in een hoek van 8°). Afhankelijk van het aansluitpunt moet er mogelijk een glasvezelkabel met adapter worden gebruikt. De glasvezelkabel wordt niet met de FRITZ!Box meegeleverd, maar wordt verstrekt door je internetprovider.

3 Internettoegang in FRITZ!Box configureren

1. Open de gebruikersinterface van de FRITZ!Box.
  2. Voer het FRITZ!Box-wachtwoord in dat is afgedrukt aan de onderzijde van het apparaat en klik op "Log In".
  3. Als het menu "Account Information" niet automatisch wordt weergegeven, klik dan in het menu "Internet" op "Account Information".
  4. Selecteer je internetprovider in de vervolgkeuzelijst. Als je internetprovider niet wordt weergegeven, selecteer je in de vervolgkeuzelijst "other Internet service provider".
  5. Als er toegangsgegevens zijn vereist, voer dan in de betreffende invoervelden de toegangsgegevens in die je hebt ontvangen van je internetprovider.
    • Als er geen toegangsgegevens zijn vereist, schakel dan bij "Account Information" de optie "No" in.
  6. Als je internetprovider het gebruik van een bepaalde ONT installatie-id voorschrijft, schakel je de optie "ONT Installation ID needed" in en voer je deze in het betreffende invoerveld in.
  7. Als je de optie "Other Internet service provider" hebt geselecteerd en je internetprovider het gebruik van een bepaalde VLAN-ID voorschrijft:
    1. Klik op "Change connection settings".
    2. Schakel de optie "Use VLAN for internet access" in.
    3. Voer de VLAN-ID en PBit in de velden in kwestie in.
  8. Klik op "Apply" om de instellingen op te slaan.

Nu brengt de FRITZ!Box de internetverbinding met de ingevoerde toegangsgegevens tot stand. Vervolgens kun je je telefoonnummers configureren in de FRITZ!Box en je draadloze netwerkapparaten verbinden met de FRITZ!Box.

4 Telefonie in FRITZ!Box configureren

Als je van een provider de toegangsgegevens voor internettelefonie hebt ontvangen en telefoons wilt gebruiken met de FRITZ!Box:

1. Configureer de internettelefoonnummers in de FRITZ!Box.

Hulp bij problemen: